Het klooster der Alexianen ofwel Cellebroeders

Hoewel Amsterdam in het eerste kwart van de 15e eeuw al ruim bedeeld is met maar liefst dertien kloosters binnen de wallen, komen halverwege de 15e eeuw er nog vier bij. Een daarvan is het Cellebroederklooster gesticht in 1440

In overgeleverde documenten uit 1453 en 1454, spreekt echter nog niet van Cellebroeders maar noemt men ze ‘Broedertjes die om brood gaan’ of ‘Broedertjes der orde van Sint Alexius’. In 1472 vormen ze zich om tot kloosterlingen volgens de regel van Augustinus. Hoewel het dan officieel monniken zijn en niet langer broeders, wordt hun gemeenschap, zelfs nog in 1475, nog steeds de “Alexius broderkyns oirde” genoemd. 

Hun klooster staat, op wat vandaag een van de duurste locaties is in Amsterdam, langs de Amstel aan het Rokin. Het wordt omsloten door de huidige Wijde Lombardsteeg, de Nes en de Cellebroerssteeg. Nog tot begin van de twintigste eeuw vond men bij de sloop van een pand op de hoek van de Wijde Lombardsteeg met de Nes nog restanten van de kapconstructie van hun kerk. Straks zien we in het boek over de 21 kloosters van Amsterdam hoe hun hele klooster eruitzag in haar gloriedagen.

—————————————————————————

Hiernaast zie je sloopwerkzaamheden van het pand Wijde Lombardsteeg 8 op de hoek met de Nes. De foto dateert van ca. 1915.

Precies op deze plek heeft de Cellebroederkerk gestaan. Deze is gebouwd in 1505 en had destijds een tongewelf. Duidelijk zichtbaar zijn de gebogen spanten van dit tongewelf nog te zien.

Foto: Stadsarchief beeldbank OSIM00001002762