Sint Ursulaklooster of Convent der Elfduizend Maagden

Dit klooster noemt men in de tijd het Ursulinenconvent of zusters van “Die Elfdusent Maegden” Het is een groot kloostercomplex, maar die grootte dankt het eerder aan zijn lengte dan aan zijn breedte. Omdat er niets meer van over is, het is in de latere eeuwen vaak verbouwd/omgebouwd en in gebruik genomen door verschillende instituten, is de locatie nog wel aan te wijzen. Het terrein ligt tussen Oudezijds Achterburgwal en de Kloveniersburgwal. De zuidgrens van dat terrein loopt direct achterlangs de huizen van het Rusland en de noordgrens vind je net vóór de hoek Korte Spinhuissteeg. Je ziet dan dat de Spinhuissteeg van voor naar achter in de lengte over hun terrein loopt. Misschien niet op de meter nauwkeurig, maar het terrein is dan 45 meter breed en ca. 100 meter lang. Het smalste kloosterterrein van Amsterdam in de 16e eeuw. Toch is er nog een klein stukje van hun perceelgrens precies aan te wijzen, verstopt achter een poort met de naam Zaksteeg.

Ondanks dat er geen kloosterarchieven van de Amsterdamse Ursulinen is overgeleverd kon er door intensief speurwerk veel informatie worden verzameld. Zo vindt in het klooster de eerste anatomische les plaats door een Italiaanse professor. Ook vinden we een zeergeleerde persoon terug in het klooster die daar als biechtvader dienst doet maar ook dik bevriend is met Erasmus. En dan is er ook nog via de Heilige Ursula een connectie met het Begijnhof.

Wil je weten waar de Zaksteeg is, wie die vriend van Erasmus was en waar die elfduizend maagden in hun kloosternaam vandaan komt? Het wordt allemaal haarfijn uit de doeken gedaan in het nieuwe boek

Lees ook even mijn blog over het Ursulaklooster na de opheffing